Shapur 2

Quid sis interest, non quid habearis
Post Reply
User avatar
karstkri
Veteran
Posts: 2206
Joined: 01 Nov 2008 19:13

Shapur 2

Post by karstkri »

Lenge siden det har vært noen aktivitet om antikke mynter. Her en jeg nylig har kjøpt.Legger ved litt historie fra wiki, litt moro med en som ble kronet før han ble født :)

Sjahpur II den store (født 309, død 379) var konge av Persia.
Liv og virke
Da kong Hormizd II døde, drepte de persiske stormennene hans eldste sønn, blindet den andre og fengslet den tredje (Hormizd, som senere flyktet til Romerriket). Tronen ble reservert for det ufødte barnet til en av konene til Hormizd, Det er sagt Sjahpur kan ha vært den eneste kongen i historien som ble kronet in utero. Kronen ble plassert på hans mors mave. Dette barnet, som fikk navnet Sjahpur, var derfor født konge. Styret ble utført av hans mor og stormennene. Men da Sjahpur ble gammel nok, viste han seg å bli en av de største monarkene i dynastiet.
Under hans styre ble samlingen av Avesta fullført, heresi og apostasi straffet og de kristne forfulgt. Dette var en reaksjon mot kristningen av det romerske imperiet av Konstantin den store.
I 337, rett før Konstantin døde, brøt Sjahpur freden som ble inngått i 297 mellom Nerseh og Diokletian, som hadde holdt i førti år, og en krig på tjueseks år (337-363) begynte i to serier av kriger. Den første krigen var mellom 337 og 350. Sjahpur forsøkte med varierende suksess å erobre de store festningene i romernes Mesopotamia: Singara, Nisibis (som han stod utenfor tre ganger forgjeves) og Amida (Diyarbakır).
Den romerske keiseren Konstantin II ble alltid beseiret på slagmarken. Likevel gjorde Sjahpur knapt noe fremgang, den militære styrken til hans kongedømme var ikke stor nok for varende okkupasjon av de erobrede distriktene. Samtidig ble han angrepet i øst av nomadestammer, blant disse nevnes chionitene. Etter en forlenget kamp (353-358) ble de tvunget til å inngå fred, og deres konge, Grumbates, slo følge med Sjahpur i krigen mot romerne.
I 358 var han klar for den andre serien med kriger mot romerne, denne gang med mye mer suksess. I 359 erobret Sjahpur Amida etter en beleiring som varte i 27 dager, og han tok Singara og noen andre festninger året etter. Keiser Julian rykket mot Ctesiphon i 359 med en sterk armé, men han ble drept i et slag. Hans etterfølger Jovian ble beseiret og måtte godta en ydmykende fred, der distriktene ved Tigris og Nisibis (totalt 5 romerske provinser) ble avstått til perserne, og romerne lovet å ikke blande seg mer inn i Armenia. I steinskulpturene nær byen Bishapor vises den store suksessen. Under hovene til kongens hest ligger liket av en fiende, antagelig Julian, og en kuet romer, keiseren Jovian, ber om fred.
Sjahpur invaderte nå Armenia hvor han tok kong Arsakes III, romernes trofaste allierte, til fange gjennom svik og tvang ham til å begå selvmord. Han forsøkte så å innføre zoroastrisk ortodoksi i Armenia. Men adelsmennene i Armenia, støttet i hemmelighet av romerne, motstod ham. Romerne sendte kong Pap, sønn av Arsakes III, inn i Armenia. Krig med Roma truet med å bryte ut igjen, men Valens offret Pap ved å få ham myrdet i Tarsus hvor han søkte tilflukt (374). Sjahpur hadde ført mengder av fanger fra det romerske territoriet inn i hans rike, de fleste slo seg ned i Susiana. Her gjenoppbygde han Susa, etter å ha drept byens opprørske innbyggere og grunnla noen andre byer. Han var suksessrik i øst, og den store byen Nishapur i Khorasan (øst i Partia) ble grunnlagt av ham.
Ved hans død var det persiske imperiet sterkere enn noen gang før og betydelig større enn da han besteg tronen, de østlige fiendene var pasifiserte og Persia hadde tatt kontroll over Armenia
Attachments
soelvdrakme-kong-shapur-ii-309-379-e-krB.jpg
soelvdrakme-kong-shapur-ii-309-379-e-krB.jpg (35.83 KiB) Viewed 1987 times
soelvdrakme-kong-shapur-ii-309-379-e-krA.jpg
soelvdrakme-kong-shapur-ii-309-379-e-krA.jpg (37.5 KiB) Viewed 1987 times
karstkri
User avatar
Arve
Posts: 3062
Joined: 25 Sep 2009 15:35
Location: Sandvika

Re: Shapur 2

Post by Arve »

Gratulerer med interessant mynt. Det er jo historien bak som gjør antikk mynt så spennende og denne stammer jo fra et meget konfliktfylt område. De krangler jo fortsatt.
Arve

Interesser:
Romerske republikanske mynter
Italia under Vittorio Emanuele III
User avatar
karstkri
Veteran
Posts: 2206
Joined: 01 Nov 2008 19:13

Re: Shapur 2

Post by karstkri »

Takker for det Arve. her er en til Khusro 1 . Ikke så vanlig som en av etterfølgerne Khursro II fra 590.

Khosrau I, «den velsignede» (Anushirvan), (531–579) var favorittsønnen og etterfølgeren til Kavadh I og den mest kjente av sasanide-kongene.
Ifølge en beretning var Khosrau Kavadhs sønn med en bondejente, og ble opprinnelig regnet som uverdig til å arve hans fars trone. Hans brødre utfordret hans krav, Khosrau fikk dem drept. I begynnelsen av sitt styre konkluderte han en «evig» fred med keiser Justinian som ønsket å få ryggen fri for erobringen av Afrika og Sicilia. Men hans suksesser mot vandalene og goterne fikk Khosrau til å starte en krig i 540.
Han invaderte Syria og førte innbyggerne i Antiokia til hans residens, hvor han bygget en ny by for dem nær Ctesiphon under navnet Khosrau-Antiokia eller Chosro-Antiokia. I løpet av de neste årene kjempet han med suksess i Lazica eller Lazistan (den antikke Colchis), ved Svartehavet, og i Mesopotamia.
Romerne, selv om de ble ledet av Belisarius, kunne lite gjøre med ham. I 545 ble en våpenhvile inngått, men i Lazica fortsatte krigen til 556. Tilslutt, i 562, ble en fred inngått for 50 år, hvor perserne etterlot Lazistan til romerne og lovet ikke å forfølge de kristne, dersom de ikke forsøkte å omvende zoroastrene. Romerne måtte igjen betale subsidier til Persia.
I mellomtiden hadde hvitehunerne blitt angrepet av tyrkerne (goktyrkere) i øst. Khosrau gikk sammen med dem og erobret Bactria, mens han forlot landet nord for Amu-Darja til tyrkerne. Mange andre opprørske stammer ble kuet. Rundt 570 ba dynastene i Jemen, som var blitt kuet av etiopiere fra Axum, om hjelp fra khosrau. Han sendte en flåte med en liten armé under Vahriz som kastet etiopierne ut. Fra den tiden til erobringene til Mahomet var Jemen avhengig av Persia, og en persisk guvernør holdt til der. I 571 brøt en ny krig med Roma ut om Armenia hvor Khosrau erobret festningen Dara ved Eufrates, invaderte Syria og Kappadokia og returnerte med et stort bytte. Under forhandlingene med keiser Tiberius døde Khosrau i 579, og ble etterfulgt av sin sønn Hormizd IV.
Khosrau hadde i de siste årene av hans fars styre støtt den kjetterske og kommunistiske persiske sekten til mazdakittene ut i kulden (se Kavadh I). Han var en oppriktig tilhenger av zoroastristisk ortodoksi og til og med beordret at religionens hellige tekst, avestaen, skulle bli landets lov, men han var ingen fanatiker eller forfølger. Han tolererte alle kristne bekjennelser. Da en av hans sønner gjorde opprør rundt 550 og ble tatt til fange, henrettet han ham ikke. Han straffet heller ikke de kristne som hadde støttet ham.
Han introduserte et rasjonelt system for skattlegging, basert på en undersøkelse av eiendeler av land, som hans far hadde påbegynt og forsøkte på alle måter å øke velferden og inntektene til hans rike. I Babylonia bygget eller restaurerte han kanalene. Hans armé var betydelig overlegne romerne i disiplin, og tydeligvis godt betalte. Han var også interessert i litteratur og filosofiske diskusjoner. Under hans styre ble sjakk introdusert fra India og den berømte boken til Kalilah og Dimnah ble oversatt. På den måten ble han kjent som en vis
Attachments
soelvdrakme-kong-khusro-i-aar-531-579A.jpg
soelvdrakme-kong-khusro-i-aar-531-579A.jpg (35.94 KiB) Viewed 1936 times
soelvdrakme-kong-khusro-i-aar-531-579B.jpg
soelvdrakme-kong-khusro-i-aar-531-579B.jpg (34.63 KiB) Viewed 1936 times
karstkri
User avatar
Arve
Posts: 3062
Joined: 25 Sep 2009 15:35
Location: Sandvika

Re: Shapur 2

Post by Arve »

Ja da er du et skritt nærmere å løse den umulige oppgaven, den som er 10 ganger verre enn en komplett samling med romerske keisere. En komplett samling av persiske konger fra Cyrus II som tok makten i 559 BC og til Mohammad Reza Shah som gikk av i AD 1979. Her har du den komplette listen: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_m ... _of_Persia
Arve

Interesser:
Romerske republikanske mynter
Italia under Vittorio Emanuele III
User avatar
karstkri
Veteran
Posts: 2206
Joined: 01 Nov 2008 19:13

Re: Shapur 2

Post by karstkri »

Har på ingen måte tenkt og prøve på det Arve. Da måtte jeg bli eldre en Abreham :wink:

Her er en til Khusro II som er den siste av Sasanider kongene.

Khosrau II av Persia
Khosrau II Parvez, «den seirende» (død i slutten av februar 628 (sannsynligvis 28.2.)[1] ) , var konge av Persia, sønn av Hormizd IV, barnebarn av Khosrau I, hersket 590–628.
Liv og virke
Hans mor tilhørte til en av de største aristokratiske familier i Iran, Ispahbudhan-familien fra Parthia. Hun hadde to brødre som het Vinduyih og Vistahm, som kom til å spille en stor rolle i Khosraus tidlige liv.
Muhammad ibn Jarir al-Tabari beskriver Khosrau II som:
Utmerker seg fremfor de fleste av de andre persiske konger i tapperhet, visdom og omtanke, og ingen matcher ham i militær makt og triumf, hamstring av skatter og gode formuer, dermed tilnavnet Parviz, som betyr seirende.[2]
Han ble satt på tronen av stormennene som gjorde opprør mot Hormizd IV i 590, og kort tid etter var hans far blindet og drept. Men samtidig hadde generalen Bahram Chobin utropt seg til konge, og Khosrau II var ikke i stand til å opprettholde seg.
Krigen med bysantinerne, som startet i 571, var ennå ikke avsluttet. Khosrau flyktet til Syria og overtalte keiseren Maurikios om å sende hjelp. Mange ledende menn og deler av troppene anerkjente Khosrau, og i 591 ble han brakt tilbake til Ktesifon. Bahram Chobin ble beseiret og flyktet til tyrkerne, hvor han ble myrdet. Fred med Roma ble så inngått.
Maurice brukte ikke sin fordel. Han gjeninnførte den tidligere grensen og avsluttet subsidiene som tidligere hadde blitt betalt til perserne. Khosrau II var underlegen sin bestefar. Han var hatefull og grusom, jaktende og hengitt til luksus. Han var hverken en general eller en administrator. På begynnelsen av sitt styre favoriserte han de kristne, men da Maurice ble myrdet i 602 av Fokas, startet han en krig med Roma for å hevne hans død. Hans hærer plyndret Syria og Lilleasia, og i 608 rykket han mot Khalkedon.
I 613 og 614 ble Damaskus og Jerusalem tatt av generalen Shahrbaraz og det hellige korset ble båret avgårde i triumf. Kort tid etter ble til og med Egypt erobret. Romerne kunne ikke tilby mer enn liten motstand, da de ble var preget av intern uenighet og var presset av avarer og slavere. Til slutt klarte keiser Herakleios (som etterfulgte Fhokas i 610) i 622 å reise i felten. I 624 rykket han inn i det nordlige Media, hvor han ødela det store ildtemplet i Gandzak. I 626 kjempet han i Lazistan (Kolkhis), mens Shahrbaraz rykket inn i Khalkedon og forsøkte forgjeves, forent med avarene, å erobre Konstantinopel.
I 627 beseiret Herakleios den persiske hæren i slaget ved Ninive og avanserte mot Ktesiphon. Khosrau flyktet fra sitt favorittbosted, Dastagei (nær Bagdad), uten å tilby motstand, og hans despotisme og unnlatenhet vekket motstand overalt. Hans eldste sønn Kavadh II som Khosrau hadde fengslet, ble satt fri av noen av de ledende mennene og utropt til konge. Fire dager senere ble Khosrau myrdet i sitt palass (februar 628). Imens returnerte Heraklius i triumf til Konstantinopel. I 629 ble korset gitt tilbake til ham og Egypt evakuert, mens det persiske imperiet, fra dets storhet det nådde ti år tidligere, sank inn i håpløst anarki.
Attachments
soelvdrakme-kong-khusro-ii-590-628-e-krA.jpg
soelvdrakme-kong-khusro-ii-590-628-e-krA.jpg (37.13 KiB) Viewed 1890 times
soelvdrakme-kong-khusro-ii-590-628-e-krB.jpg
soelvdrakme-kong-khusro-ii-590-628-e-krB.jpg (37.23 KiB) Viewed 1890 times
karstkri
vayavaya
Posts: 131
Joined: 03 Dec 2015 22:51

Re: Shapur 2

Post by vayavaya »

Interessante innlegg karstkri. :D
Post Reply

Return to “Antikke mynter”